Comunicats AMPA Tombatossals sobre falta de recursos per a atendre correctament al nostre alumnat

La Conselleria d’Educació no ha incrementat els professionals especialistes de recolzament per a este curs 24-25

5 d’agost de 2024

Donat el caràcter prou tècnic del nostre primer comunicat, amb dades facilitades pel centre, incloem un nou escrit que, pensem, pot il·lustrar d’una manera més senzilla la situació a la que es troba el centre:

L’educació és un dret fonamental i una gran ferramenta, però no val qualsevol tipus d’educació; per a què siga efectiva, ha de ser de qualitat, i això és pel que sempre ha apostat la nostra escola: per una escola de qualitat per a tots els nostres xiquets i xiquetes.

Actualment, el CEIP Tombatossals és un centre de referència a nivell comarcal en l’atenció a alumnat amb dificultats diverses. No ha sigut un objectiu buscat, sinó que el bon treball i la gran implicació dels docents que han format part del claustre ha propiciat que moltes famílies el trien perquè pensen que allí se’ls donarà la resposta educativa de qualitat que els seus fills i filles, amb dificultats importants (Síndrome de Down, autisme, TDA-H, discapacitat intel·lectual… entre altres) necessiten. I ho han fet, fins i tot, deixant de banda la “comoditat” de tindre un col·le més a prop de casa o de dur als germans a un centre diferent.

A banda d’aquest tipus d’alumnat més “especial”, l’escola també acull xiquets i xiquetes que els costa aprendre, o que ho fan d’una manera diferent al que és habitual i, per suposat, també estan els que van i avancen “malgrat” tot. Totes i tots caben al Tombatossals, i amb totes i tots hi ha el mateix grau de compromís d’atendre’ls com cal.

En números, podem dir que l’alumnat amb dificultats (més o menys greus) està al voltant del 25% o més del total de xiquets i xiquetes matriculats al nostre centre. Este percentatge es reparteix per tots els nivells educatius, des d’Infantil 3 anys fins a 6è de Primària, i s’incrementa cada curs amb noves matrícules de famílies que voluntàriament sol·liciten plaça o ens vénen des de la Direcció Territorial de Castelló, derivats d’altres centres de la zona.

No obstant això, el nostre centre continua sent un centre ordinari, com qualsevol altre de Castelló, i amb els mateixos recursos que qualsevol altra escola de Castelló que, a més a més, compta amb una Unitat Específica en Centre Ordinari (UECO), on s’escolaritzen xiquets i xiquetes amb unes condicions personals que requereixen un acompanyament especialitzat i intens.

Per a donar resposta a tot l’alumnat, fonamentalment a aquell que presenta necessitats, disposem, a banda de tutors i tutores i mestres especialistes (Educació Física, Anglés i Música):

  • 2 mestres de Pedagogia Terapèutica (1 per a Infantil i 1 per a Primària)
  • 1 mestra d’Audició i llenguatge
  • 1 Educadora d’Educació Especial,
  • Equip UECO (1 mestra de Pedagogia Terapèutica, 1 mestra d’Audició i Llenguatge i 1 Educadora d’Educació Especial)
  • 1 Orientadora Educativa

Pot semblar que hi ha molta gent, però us assegurem que no ho és donat el número d’alumnat amb dificultats (més o menys greus), tot el que l’educació inclusiva, que és el model educatiu actual (el “com s’ha de treballar”), comporta i la manera d’entendre l’educació que s’explica al Projecte Educatiu del nostre centre.

La manera d’enfrontar esta situació, curs rere curs, ha sigut informar a Inspecció de les nostres necessitats i sol·licitar, mitjançant els procediments que estan establerts des de Conselleria, més personal per a poder atendre a tot l’alumnat de l’única manera que sabem: donant una resposta de qualitat i adaptada a les necessitats dels nostres xiquets i xiquetes.

Com? Amb formació, creativitat i molta implicació per part dels docents.

La resposta de l’Administració per al curs 24/25: 0 personal. Frustració, desgast i angoixa és el resultat que també, any rere any, els docents han de gestionar per a continuar atenent, amb els recursos de què disposa i que, evidentment, són insuficients, al seu alumnat. Impotència de saber que no s’arriba o que, si es fa és a costa del treball i de l’esforç del docent perquè l’Administració es desentén o considera que és qüestió de números i d’estalvi. Per a nosaltres, contràriament, es tracta de persones i d’inversió.

Per tant, com a membres de la comunitat educativa, vos emplacem a què lluitem conjuntament pels drets dels nostres fills i filles, per una educació de qualitat i en condicions, perquè els xiquets i les xiquetes del Tombatossals s’ho mereixen.


29 de juliol de 2024

Estimades famílies.

Ens posem en contacte amb vosaltres encara trobant-nos en el període estival, a causa d’una situació que aquesta Junta Directiva considera de vital importància per al correcte transcurs del pròxim curs 2024-2025.

En la reunió del Consell Escolar celebrada recentment se’ns va traslladar la decisió de la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ús de no incrementar la dotació de personal del centre, concretament de professionals especialistes en Pedagogia Terapèutica, Audició i Llenguatge i Especialistes en Educació Especial (PT, AL i EEE), com el centre havia demandat i la legislació educativa estableix.

I moltes famílies es poden preguntar aquest tipus de recursos per a què són necessaris en un centre escolar com el nostre. Des d’ara mateix fa cursos, el CEIP Tombatossals s’ha considerat com a referent en l’atenció a xiquetes i xiquets que presenten necessitats educatives especials i/o necessitats educatives de suport específic.

De fet, durant el procés d’admissió per a aquest pròxim curs 24-25, el nostre centre ha sigut una de les escoles més sol·licitades per les famílies, i molt més si aquestes volen escolaritzar els seus fills i filles amb alguna mena de necessitat educativa especial. Fins i tot disposem d’una aula específica, la UECO (Unitat Específica en Centre Ordinari) per a atendre l’alumnat amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) que majors necessitats educatives requerisca.

En aquest sentit, la qualitat de la resposta educativa que ofereix el col·legi està fonamentada en l’equip de professionals de suport a la inclusió amb el qual compte, així com la implicació de tot el claustre, tant en formació en metodologies inclusives com en l’atenció directa a aquest alumnat. Tot això ha donat molt bons resultats fins al moment.

Tanmateix, per a això, és necessari que l’equip de suport tinga suficient disponibilitat horària per a atendre a tot l’alumnat amb necessitats educatives especials que el requerisca, i ací es troba el principal escull per al pròxim curs. L’elevat volum d’alumnat amb alguna mena de necessitat de suport no es veu compensat per un increment en el nombre de professionals especialistes per a la seua correcta atenció.

Fins al moment, la Conselleria d’Educació ha anat aportant algun tipus de recurs extra amb el qual poder complementar l’equip docent i, per tant, intentar aconseguir els estàndards de qualitat que abans us esmentàvem. Així, en el context de la pandèmia, es va dotar al centre de personal de suport especialitzat a la inclusió i la plantilla final va quedar composta per 3 PT, 3 AL i 2 EEE que van permetre que el CEIP Tombatossals es poguera organitzar d’una manera molt eficaç amb uns resultats molt bons. Això ha fet una altra cosa que contribuir a augmentar el reconeixement i la demanda de nostre centre en quant a matrícules d’alumnat amb diversitat funcional i dificultats d’aprenentatge.

No obstant això, des d’eixe moment, no hi ha hagut cap increment estructural de la plantilla d’especialistes, sinó només un increment temporal que, durant el passat curs 23-24 es va substanciar en 2 PT, 1,5 AL i 1,5 EEE (sí, heu llegit bé, un i mig professionals en el seu equivalent en hores).

Arribats a aquest punt podreu ja tindre una visió molt general de la situació que s’antulla per al curs que començarà al setembre, encara que les dades facilitades pel centre acabaran d’oferir-vos una visió més concreta.

El centre té en l’actualitat valorats:
INFANTIL
• Alumnat amb necessitats PT: 4
• Alumnat amb necessitats AL: 5
• Alumnat amb necessitats EEE: 5

PRIMÀRIA
• Alumnat amb necessitats PT: 39
• Alumnat amb necessitats AL: 27
• Alumnat amb necessitats EEE: 3
• Alumnat en aula UECO: 7

A més, 2 alumnes/as amb altes capacitats sense recurs especialitzat i 2 alumnes/as amb necessitats de fisioteràpia que venen al centre a realitzar-la.

No obstant això, a totes aquestes dades cal sumar aquells que es pogueren detectar o variar el seu diagnòstic al llarg del curs en qualsevol de les etapes i que, fins al moment, no hagueren debutat en alguna de les necessitats educatives especials indicades anteriorment.

L’equip docent del CEIP Tombatossals considera que, per a poder atendre a tot aquest alumnat de la forma que corresponga, segons el seu diagnòstic, seria necessari, almenys, 2 especialistes PT, 1 AL y 1 orientador/a educatiu que es sumara a l’actual equip.

Per tot això, amb les dades a la mà, l’experiència del centre i la legislació existent sobre la matèria, aquesta Junta Directiva vol sumar-se a la intranquil·litat i indignació, reflectida pel claustre i pel Consell Escolar del CEIP Tombatossals, sobre la negativa de la Conselleria d’Educació d’ampliar el nombre de recursos PT i AL per al curs 24-25.

Aquesta situació, de no canviar en els pròxims mesos només pot conduir al fet que:

  • L’alumnat amb necessitats educatives especials no reba l’atenció especialitzada i el suport que requereix, i del qual està emparat reglamentàriament.
  • La resta de l’alumnat no aconseguisca els coneixements que els corresponguen en cadascuna de les etapes perquè l’equip docent i de suport ha de dedicar més temps del necessari.

Cap de les dues possibilitats és acceptable per a un sistema educatiu com el nostre, per la qual cosa elevarem la nostra protesta a les autoritats educatives corresponents, com a Associació de Mares i Pares del CEIP Tombatossals, i us animem que ens doneu suport en aquestes i altres accions que puguem dur a terme per a revertir la situació.

Quedem a la vostra disposició per a solucionar qualsevol dura sobre aquest tema.

Una forta abraçada
Junta Directiva AMPA Tombatossals